Vtáčiky v zimnej záhradke

person Pridané: Veronika Nováková list v: Hlavná kategória na: comment Komentár: 0 favorite Pozretí: 151

Vtáčiky v zimnej záhradke.

Vtáčiky sa v našich záhradkách vyskytujú celoročne. Privolávajú jar, chránia pred hmyzom, zbavujú nás škodcov a tešia svojim spevom . Sú veľmi plaché a skôr ich len počujeme ako vidíme. Skrývajú sa v korunách stromov, v kríkoch. No keď záhrada zhodí farebný plášť a zahalí sa pod bielu perinu sú odkázaní na našu pomoc. Ich prirodzené zdroje potravy zrazu nie sú .

Prečkať zimu a nakŕmiť hladné brušká im môžeme pomôcť aj my záhradkári. Nastal čas oplatiť im ich pomoc v záhrade. Takže hurá do záhrady postarať sa o operených pomocníkov.

Tu je pár tipov ako im pomôcť a neublížiť.

1. Výber miesta pre kŕmidlo

Najlepšie bude kŕmidlu ďalej  od rušných miest asi v 1,5m výške. Môžeme ho zavesiť na strom alebo väčší ker. Dajme však pozor, aby sa tam ľahko nedostali mačky.

2. Výber kŕmidla

Kŕmidlo vyberajte podľa toho ako často viete dopĺňať krmivo. Ak ho máte blízko domova a viete ho pravidelne kontrolovať a dosýpať  stačí aj menšie a otvorenejšie . V prípade , že ho máte ďalej na záhrade sú vhodnejšie väčšie kŕmidlá so zásobníkmi.

3. Čo do kŕmidla

Rôzne druhy vtáčikov majú aj rôzne chute. No slnečnicovými semienkami  nepohrdne nikto. Do kŕmidla určite patria semená (ľanové, repka, proso, pšenica...), orechy (vlašské, lieskové). Ak na vtáčie hody chodia aj väčšie druhy môžeme dať aj kukuricu či jablko. V záhradkárstvach dostať aj namiešané zmesi do kŕmidiel, lojové gule, zvonce......

Pozor pečivo je zakázané ! Viac uškodí ako pomôže. Vtáčiky ho síce zjedia no potom im kvasí v žalúdku.

Ak sa rozhodnete dokrmovať vtáčiky bude z toho nový koníček , ktorý vám vyplní zimné dni. Zabezpečí  pohyb a rozšíri vedomosti o vtáčikoch. Určite prilákate aj iné druhy ako sýkorku a vrabce. Na vašu pomoc v zime nezabudnú a na jar sa určite odvďačia nielen veselým  štebotom ,ale aj pomocou s hmyzom a škodcami.

 

Komentáre

Momentálne nie je žiadny komentár!

Zanechajte svoj komentár

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December
close Shopping Cart

Registrovať nový účet